Nov
27

Kunstwerk opgeluisterd met audioverhalen

Author // jorritb
Posted in // Nieuws

Het Fotogenieke Geluid heeft audioverhalen geleverd voor een kunstwerk van ruimtelijk ontwerper Nynke-Rixt Jukema in opdracht van It Fryske Gea. De korte audioverhalen zijn te beluisteren via luisterkastjes, gemonteerd aan replica’s van droppingscontainers. It Fryske Gea beheert een natuurgebied in Katlijk waar in WO2 wapens gedropt werden voor het Friese verzet.

Het kunstwerk van Nynke-Rixt Jukema verwijst naar 3 wapendroppings die in november 1994 plaatsvonden. De gedropte wapens zijn gebruikt om het bevrijden van Noord-Nederland te bespoedigen. De containers zijn nu ontworpen als verblijven voor vleermuizen. De 3 audiofragmenten vertellen tezamen het verhaal van het droppingsveld in het Ketliker Skar. De Friese acteur Thijs Feenstra heeft de fragmenten ingesproken.

Omrop Fryslân heeft aandacht geschonken aan de opening van het kunstwerk.

It Fryske Gea is dé provinciale vereniging voor natuurbescherming in Friesland en besteedt de komende tijd veel aandacht aan de viering van 75 jaar vrijheid. In veel natuurgebieden hebben in WO2 zich bijzondere verhalen afgespeeld. Zowel via hun website als projecten in de buitenlucht worden diverse gebeurtenissen belicht.

Foto’s: Dico de Klein/IFG

Trackback from your site.

jorritb

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.