Oct
14

Modelschip Hr. Ms. Evertsen naar Bexhill-on-Sea

Author // jorritb
Posted in // Nieuws

Naar aanleiding van de radiodocumentaire In het zicht van de haven heeft oud-Korea-veteraan Leen Puister (84) een modelschip van de Hr.Ms. Evertsen geschonken aan het Engelse Bexhill Museum. Het Fotogenieke Geluid heeft hem geholpen bij het regelen van de schenking en de reis.

In het zicht van de haven vertelt het verhaal van Harm de Jong (85), eveneens oud-Korea-veteraan en kameraad van Leen Puister. Beiden dienden in de Korea-oorlog (1950-1953) als matroos op de Hr.Ms. Evertsen. De oorlog heeft een grote impact gehad op het leven van zowel De Jong en Puister. Nog dagelijks houdt het hen bezig.

Als herinnering liet Harm de Jong jaren geleden een schilderij van de Hr. Ms. Evertsen maken. In het voorjaar schonk hij het schilderij aan Bexhill-on-Sea, op zoek naar een plek waar het in goede handen is en bewaard blijft voor volgende generaties. Het schip was van oorsprong Engels en in WO II grotendeels gefinancierd na een inzamelingsactie onder de bevolking van Bexhill. Leen Puister was zo gecharmeerd van dat verhaal, dat hij een door hemzelf  gemaakt model van het schip (2.20 meter lang) ook aan het Zuid-Engelse kustplaatsje wilde schenken.

Zowel het schilderij als het modelschip zijn nu te bewonderen in het gemeentelijk museum van Bexhill-on-Sea.

Trackback from your site.

jorritb

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.